ROOSENDAAL – Binnenkort zijn de laatste jazz-sessies in het kader van 750 jaar Roosendaal in De Kring. De vaste begeleiders selecteren de beste deelnemers om ook het slotconcert van Jazz750 feestelijk af te mogen sluiten.

Het initiatief voor de sessies is van amateur saxofonist en pianist Hans Adams. Hij wilde jazz een impuls geven. Coördinator is de Roosendaalse musicus Ton van de Geijn, die ook Frans van Haren bij de organisatie betrok.

Podium

Van de Geijn: ,,We bedachten een concept dat afweek van een standaard open podium. We hebben uit de aanmeldingen een pool van muzikanten samengesteld en hun gevraagd aan te geven welke stukken, in welke maatsoort en in welk tempo ze wensen te spelen. Dat verschaft zekerheden, al blijft het spannend om als solist door het vaste beroepstrio van pianist Johan Clement, bassist Marc van Rooij en drummer Robbert van Kalmthout, begeleid te worden.”

Positief verrast

Van de Geijn is tijdens de sessies niet muzikaal actief. Wel ondersteunt hij deelnemers. ,,Slechts een paar deden een beroep op mij. Het bleek ook niet nodig. Ik was positief verrast door het niveau tijdens de eerste drie sessies. Roosendaal barst van het talent. In alle leeftijden. Naast saxofonist Rick van der Made en trompettist Rumon Hagenaars, twee eerstejaars studenten op het conservatorium, deden bijvoorbeeld ook senioren Erik Bakker, een tachtigplusser op trompet en Donna Magermans op banjo mee aan de sessies. Zij speelt oude stijl jazz. Dat voegt veel toe. Het is mooi als er kruisbestuivingen ontstaan, ingegeven door verschil in stijl, leeftijd en ervaring.”

Sessies

In totaal hebben straks circa 25 aan Roosendaal gelieerde muzikanten op goed bezochte sessies hun kunsten vertoond. ,,We hebben niets te klagen. Al blijft het jammer dat de gemiddelde leeftijd toch 40+ blijkt. Uiteraard zijn we blij oude stijl, het is juist vaak de jongere generatie die niet geremd wordt door hokjes.”

Voor het slotconcert wordt talenten een plekje op het podium in de grote zaal gegund. Ze worden begeleid door bassist Hein van de Geijn, drummer Hans van Oosterhout en Johan Clement. Ton van de Geijn zal arrangementen schrijven voor strijkers van het Fontys Conservatorium in Tilburg die aan de bezetting worden toegevoegd.